Săptămâna trecută, participând in calitate de business coach la un webminar adresat C-level, nu am putut să nu remarc cum toate intervențiile participanților conțineau referiri la teama/rezerva/starea de anxietate pe care aceștia o exprimau referitor la gestionarea afacerii din punct de vedere al angajaților, odată cu reluarea activităților. Se presupune că un CEO de succes are deja în “bagajul” lui profesional toate atuu-rile pe care le vom sublinia în acest articol pe lângă multe altele; acum doar trebuie să le valorifice pe acestea cu prioritate pentru a-și construi mindset-ul necesar gestionării cu succes a acestor zile din punct de vedere uman-profesional, accentul căzând de această dată pe uman. Așadar, iată câteva sugestii care te pot ajuta în acest sens din punctul de vedere al unui business coach:
1.Păstrează comunicarea cu angajații tăi
Cu atâtea informații și comportamente noi de procesat și adoptat, angajații tăi au nevoie și de o bucată de stabilitate și familiar în viața lor. De aceea, păstrează comunicarea cu ei pentru a nu se simți abandonați sau ignorați în aceste zile în care “binele colectiv” strivește nevoile individuale și vei reuși să consolidezi încrederea lor în tine.
2. Fii transparent: realist, dar nu dramatic
Comunică-le informațiile pe care le deții și care îi vizează direct cât mai repede; nu uita să precizezi și sursa pentru întărirea sau nu a gradului de credibilitate. Nu transmite doar informații care ar panica, ar agrava situația (dar nici un optimism exagerat nu e indicat – ex. “Stați liniștiți, noi nu vom fi afectați, pentru că serviciile noastre/produsele noastre sunt excelente!”), încearcă să oferi și posibile soluții la problemele apărute; iar dacă încă nu le ai, menționează cel puțin că ai în vedere și acest lucru și oferă estimativ un dead-line pentru a veni cu rezolvări. De asemenea, dacă există în rândul angajaților o persoană investită cu plus valoare de către aceștia, include-o în echipa care caută rezolvări și menționează participarea ei și angajaților (pentru a le dimina starea de incertitudine și nesiguranță).
3. Scoate flexibilitatea, răbdarea și creativitatea la înaintare
S-ar putea să fii nevoit să-ți abordezi business-ul din perspective la care nu te-ai gândit până acum. De aceea, flexibilitatea și creativitatea te vor ajuta să-ți remodelezi afacerea, iar răbdarea și efortul îți vor putea asigura accesul la rezultate (versus controlul activităților, cum erai obișnuit până acum). Transformă “nu pot să fac asta”, “nu mă interesează”, “nu asta e treaba mea” în “aș putea încerca”, “voi acorda o șansă și abordării…”, “dar dacă aș face așa acum”…
4. It’s a must al acestor zile să fii (mai) înțelegător, empatic
Cum nu prea mai poți controla timpul angajaților (vezi situația: “programul începe la ora X și este valabil pentru toată lumea”), o abordare care să necesite aceste atribute ar putea fi cea legată de “munca de acasă (telemunca)”. Înainte să stabiliți la nivel de conducere echipele, turele și/sau orarele decalate, întreabă-ți direct angajații dacă (mai) doresc să lucreze de acasă ținând cont de contextul familial (copii, persoane vârstnice, situații medicale etc).
5. Încurajează socializarea cu păstrarea regulilor de distanțare fizică și cu respectarea celorlalte restricții. Nu uita să fii fun!
Stabilește zilnic/săptămânal un moment în care toată compania să interacționeze virtual doar pentru a socializa: saluturi, aniversări, reușite, off-uri/nemulțumiri, solicitări de sprijin, încurajări etc. Puteți chiar alege o melodie/frază care să vă reprezinte zilele acestea și pe care să o cântați/rostiți împreună în scop motivațional. De asemenea, echipele/turele pot stabili in interiorul lor pauze pentru “relaxare cu fun”.
Nu-i uita nici pe cei care lucrează de acasă: le poți trimite la domiciliu mici stimulente, recompense (unele pot fi amuzante: ex: noul costum de serviciu – o pijama sau un trening 🙂 etc.).
6. Oferă suport angajaților prin ședințe de business coaching on-line
Schimbarea bruscă impusă cu forța nu e ușor acceptată, uneori nici nu trebuie acceptată. Unii ne adaptam mai ușor, alții cerem timp pentru a face acest lucru. Și să nu uităm că ea se suprapune uneori peste situații personale greu de gestionat indiferent de schimbările lumii de afară.
Și daca nu știți cum să vă ajutați angajații și astfel implicit pe voi, puteți să apelați la cei care știu cum să facă acest lucru. Ședințele de coaching pot fi un astfel de ajutor. Mai ales că se pot desfășura și on-line.
Citește mai multe despre life coaching aici.
Cunoști persoane pe care le-ar putea ajuta acest articol ? Dă SHARE sau LIKE acestui articol.
Și nu uita: Keep smiling and live your life at your best!