Cum ar putea rezista mariajul tău într-o lume a schimbării permanente

ETICHETE: , , , , ,

Căsătorit, divorțat, divorțat, divorțat…cam așa arată statistica cuplurilor din jurul nostru. Deși ai fi zis că ardoarea și selectivitatea cu care ne căutăm “prințul” sau pe “EA” ne fac să știm foarte bine ce vrem de la un mariaj, dar și cum să facem să-l păstrăm. Se pare însă că nu e chiar așa. Zilnic suntem presați de societatea de consum să ne schimbăm ceva: mobilul, mașina, hainele, coafura, obiceiurile alimentare…Cum ar putea supraviețui mariajul tău într-o lume a schimbării permanente?  Este doar iubirea de ajuns sau și ea se termină undeva, cândva…

 

“Te iubesc de aici și până la…

…stele?”

…portofel?”

…părinții tăi?”

…munca ta?

…vorbele tale?”

…prietenii tăi?”

Pentru unii și stele ar putea fi un motiv de neînțelegere: sunt prea departe și răbdarea lor de a le atinge are o limită. Pentru cei mai mulți însă, mariajul se împiedică undeva pe parcurs de vorbe spuse sau nespuse, de timp petrecut prea puțin în doi, de munca mai atractivă decât cine așteaptă acasă, de niște părinți nemulțumiți că celălalt nu bun pentru copilul lor, de un portofel care la un moment dat nu mai este atât de plin pentru a satisface niște dorințe prea mari …sau poate de niște prieteni tot timpul plini de sfaturi bune pentru mariajul tau…

Și când ne împiedicăm, încercăm să ne ridicăm cât putem de repede și căutăm răspunsuri la întrebarea “Cum să fac/ să facem să nu ne mai împiedicăm (deloc sau așa des)?” Unora, căzătura  produsă de împiedicare le produce multă suferință și nu doresc să se mai ridice și să o ia pe același drum – renunță la “noi” și conjugă din nou singularul. Altora, căzătura le insuflă și mai multă dorință de a rămâne în doi cât mai mult timp, chiar dacă vor “șchiopăta” o perioadă.

 

Pe mâna cui te dai când vrei să-ți “bandajezi” mariajul?

 

Ehe, sunt mulți cei care te pot “ajuta” atunci când mariajul tău șchioapătă. Și ce vocali și atotștiutori sunt! Păi să vedem: ar fi vecina de la etajul patru: are cinci căsnicii la activ și “îi miroase de la o poștă pe bărbații adevărați -:)”. Când te prinde la lift, nu mai scapi vreo zece minute fără să afli cum “trebuie să-ți îmbârligi bărbatul, că altfel te lasă și pleacă dupa alta mai brează”.

Sau ar mai fi colega de la birou: care nu e măritată dar a bifat toate seminariile despre cum să-ți alegi jumătatea ideală.

Să nu uităm de părinți: care orice s-ar întâmpla copilul lor nu e de vină și “Mamă, să nu cedezi, să-i arăți tu cine e șeful la voi acasă!”.

Mai sunt apoi și serile cu băieții la meci: afli cu siguranță cum te poți fofila de la toate sarcinile gospodărești și cum să spui “Da, mami, facem cum vrei tu…” și să faci ce vrei tu de fapt.

Și lista cu persoane care știu totul despre ale căsniciei poate continua.

Dar ia fii atent: ce-ai zice dacă te-ai ajuta singur? Adică nu chiar singur-singur, ci cu un pic de ajutor profesionist. Dacă încă nu ai aflat, acum se poartă…life coachingul.

 

Life coachingul te poate ajuta să-ți păstrezi mariajul sănătos

 

Da, da, acum la modă este să fii asistat/ajutat de un life coach. Cum te poate ajuta un life coach? Ei bine, împreună puteti afla răspunsurile la întrebările care încep cu “Ce să fac/cum să fac să…?” legate de mariajul tău. Urmează elaborarea unui plan de acțiune cu pași concreți: ce trebuie să faci/faceți în viața de zi cu zi ca să rezolvați situația neplăcută pe care o aveți. Toate ședințele de life coaching se desfășoară în jurul găsirii soluțiilor și de aceea, spre deosebire de terapie, life coachingul se întinde pe o perioadă mai scurtă de timp comparativ cu demersul terapeutic.

Cum știi dacă life coachingul este bun și pentru mariajul tău? Simplu: dacă te regăsești și tu în situații similare celor de mai jos, înseamnă că mă poți contacta pentru a aduce din nou feircirea în relația voastră.

“Vreau să petrecem mai mult timp împreună.”

“De multe ori mi se pare că X nu mă ascultă și mă lasă pe mine să iau toate deciziile.”

“Nu știu cum să-i arăt că o iubesc și acum, după X ani de căsătorie.”

“De când au apărut copiii, ne-am cam îndepărtat afectiv unul de celălalt.”

“Cum să abordez cu partenerul meu problemele delicate ale mariajului nostru?”

“Nu-mi plac prietenii ei/lui.”

Știu, uneori e mai simplu să ne sfătuim cu cei din familie sau cu prietenii. Dar nu uitați: voi sunteți singurii care știți ce se întâmplă cu adevărat în relația voastră, și ce a ajutat unele cupluri pentru voi s-ar putea să nu funcționeze. De aceea e bine să vorbiți cu un specialist – life coach- căruia vă puteți destăinui fără teama de a fi judecați și care va încerca să găsească împreună cu voi acele răspunsuri care se potrivesc relației voastre. Așa că dacă vă doriți un mariaj mai fericit, puteti apela chiar voi la life coaching și pregătiți-vă să vă simți ascultați, înțeleși și inspirați în a vă construi relația pe care v-o doriți!

Te afli și tu în această situație? Programează o sedință de life coaching acum – și mariajul tău merită să fie unul fericit!

Citește mai multe despre life coaching aici.

Cunoști prieteni sau colegi pe care i-ar putea ajuta acest articol? Dă SHARE  sau LIKE. Mulțumesc!

Și nu uita: Keep smiling and live your life at your best!