“Eu nu sunt ca ceilalți, eu am scuze…inteligente”
Ehee, au trecut de mult sărbătorile de iarnă pe care eu le iubesc, chiar le ador. Și acum nu vorbesc din punct de vedere personal, ci profesional: în perioada aceea toți clienții sunt mai motivați, dornici să facă schimbări în viața lor sau să îndrăznească lucruri noi…și mult, mult mai optimiști, afișând zâmbetul acela plin de încredere ca și cum au găsit, în sfârșit, soluția salvatoare! Și recunosc, imi place să-i văd purtând zâmbetul acela (doar și eu sunt smiling life coach) atunci când vin și pleacă de la ședințele de coaching!
Mai greu e acum, la începutul anului, când pot să scriu o antologie a celor mai creative scuze auzite vreodată…de multe ori spuse sub apanajul “Da’ stați să vedeți de ce nu prea cred că o să fie așa ușor să…”
Clienți vechi, clienți noi – aceleași scuze
In spatele scuzelor s-au ascuns și clienții noi până în momentul în care au apelat la ședințele de coaching. Pentru că o întrebare pe care o pun frecvent în prima ședință de coaching este “Care a fost scuza pe care ai folosit-o până acum pentru a nu-ți îndeplini obiectivul?” Și răspunsurile sunt cam aceleași:
“Nu am avut timp!”
“Am început, dar am lăsat-o baltă după o vreme.”
“Păi până acum mi-era bine, dar acum nu mă mai mulțumește situația…”
“De lene. Dar acum începe să mă coste lenea asta, am pierdut cam multe oportunități.”
“Nu credeam că pot face ceva nou, că o pot lua de la zero…dar vreau să-mi acord o șansă măcar, să încerc…”
“Pentru că m-am săturat să mi se spună că nu pot face ceva…vreau să-mi demonstrez mai întâi mie că pot..și apoi celor care nu au avut încredere în mine.”
Adica zona de confort începe să te strângă, să nu-ți mai fie utilă. Și atunci trebuie să faci pasul măreț: să decizi că e timpul pentru o schimbare.
Puterea ședințelor de coaching: “Fără scuze. Fă-o!”
E clar: fiecare dintre noi știm ce e mai bine pentru noi și ce vrem să facem cu viața noastră. Niciodată nu vii la ședințele de coaching pentru a primi răspunsul la întrebarea “Ce ziceți, eu ce să fac acum?”. Pentru că răspunsul va fi tot timpul acesta: “Este decizia ta. Eu te pot ghida pentru a face pașii necesari sau iți pot arăta și alte variante. Dar TU decizi ce faci”.
Așadar, la ședințele de coaching vii când te-ai hotărât că vrei SĂ FACI ceva. Și coach-ul este acolo pentru a te susține, pentru a-ți reaminti obiectivul pe care vrei să-l atingi și dead-line-ul fixat tot de tine, pentru a te mai scutura și motiva un pic atunci când ești pe punctul să renunți sau să amâni (din nou). Coach-ul acționează de multe ori ca “un bobârnac” (cum mi-a zis un client-student de-al meu): “Fără scuze. Fă-o!”
Cred că fiecare dintre noi am început anul având în minte niște lucruri pe care vrem să le facem în lunile care urmează (eu le spun obiective, alții rezoluții). Vă doresc să vi le îndepliniți pe toate și la termenul propus! Dar dacă se întâmplă să vă împiedicați în realizarea lor (pentru că:…urmează scuzele voastre ), poate v-ar ajuta o întâlnire (o ședință sau mai multe) cu un life coach: ce aveți de pierdut? Dar știți oare și câte puteți câștiga?
Cunoști și alți colegi sau prieteni care ar dori să stea de vorbă cu un life coach pentru că tot amână lucrurile în viața lor ?Dă SHARE sau LIKE acestui articol.
Citește mai multe despre life coaching aici.
Și nu uita: Keep smiling and live your life at your best!