Dezvoltarea personală în carieră în ziua de azi “is a must”. Competiția profesională este mai acerbă ca oricând și angajatorii apreciază din ce în ce mai mult nu doar competențele, ci și atitudinea și comportamentul de la locul de muncă. Inițiativa și implicarea voluntară în proiectele social-umanitare ale instituției/companiei din care faci parte te pot ajuta în evoluția profesională ulterioară. Acestea pot fi atuuri profesionale, dar știți care este principalul dușman al stagnării profesionale? Plictiseala. Pentru că plictiseala înseamnă lipsa motivării și niciun angajator nu-și dorește angajați demotivați. Și aici intervine dezvoltarea personală în carieră – citește mai jos cum.
“Ce trebuia să fac astăzi? Mda, ziceam să încerc să rezolv …Nop, mi-e prea lene. Poate un pic mai târziu…Sau poate o las pe mâine…” Și lăsându-te pe spatele scaunului, privești în gol ecranul laptopului sau fără țintă de jur împrejur. Așa ai zis și ieri și alaltăieri…Ești obosit, nu ai inspirație și afișezi de ceva vreme atitudinea aceea ingrată “Azi n-am chef să fac nimic”. Adică ești plictisit. Big time!
Plictiseala nu trebuie confundată cu zile ușoare la birou – ultima referindu-se la momentele de “slow motion” apărute după finalizarea unui proiect solicitant sau a unor sarcini cu un dead-line presant. Este firesc ca după o perioadă intensă de muncă, dacă pe agendă nu apar urgențe, să ne acordăm un moment de respiro. Sau mai multe. Și să ne încărcăm bateriile pentru următoarea provocare în carieră.
Plictiseala însă, dacă este “tolerată” pentru o perioadă mai îndelungată poate genera erori profesionale și scăderea productivității. Și nu e nimeni dornic să se ajungă acolo, nu-i așa?
De ce ne plictisim la locul de muncă? Iată cele mai dese 3 răspunsuri venite din partea unor angajați plictisiți care au apelat la life coaching (dezvoltare personală) în carieră
- “Am devenit invizibil!” sau “Am fost trecut pe o linie moartă!”
Cum așa? De obicei această situație apare după schimbări de management (o echipă de conducere este înlocuită cu una nouă sau se schimbă doar șeful și noul boss nu te-a “înghițit” niciodată) sau insuccese profesionale. Și atunci se întâmplă să primești sarcini sub pregătirea ta; aptitudinile și experiența ta sunt brusc ignorate sau minimalizate. Poate că ai avea un cuvânt de spus în ceea ce privește gestionarea cu succes a unor proiecte sau sarcini de serviciu, numai că nu te mai întreabă nimeni.
2. “Simt că locul meu nu e aici!”
Deși la prima vedere poate părea a fi o critică adusă mediului organizațional, nu este așa. Te plictisești acolo unde nu te atrage nimic, nu rezonezi cu valorile și principiile celorlalți, nu te stimulează nimic. Deci nu arăți cu degetul înspre colegi sau șefi sau program de lucru…ci pur și simplu înspre tine. Poate vrei să faci același lucru, dar ți-ar plăcea să joci într-o ligă superioară sau poate pur și simplu nu aceea este vocația ta. Și poate acum este momentul să faci o schimbare în cariera ta.
3. “Am nevoie de mai mult spațiu pentru a mă dezvolta!”
Ți s-a întâmplat și ție, nu? Adică vrei să faci mai mult și te lovești de lipsa oportunităților de training din cadrul companiei. Vrei să avansezi pe scara ierarhică, dar organigrama îți spune că mai mult de unde ești acum nu se poate.
Te simți plafonat și vrei să te dezvolți profesional, să-ți dezvolți abilitățile și să fii la curent cu tot ce e nou în domeniul tău de activitate. Vrei să te up-gradezi, dar locul de muncă actual nu-ți oferă această posibilitate. Rezultatul? Zi de zi devii tot mai frustrat, mai plictisit! Și faci și tu ce face toată lumea atunci când e plictisită: intri pe net și socializezi, faci cumpărături on-line, vizitezi site-uri de traveling pentru a vedea unde îți poți petrece următoarea vacanță sau joci jocuri. Și dacă există, folosești locul de relaxare al companiei. Până când “vine timpul când ne plictisește și plictiseala!”.
Și începi să te gândești că poate e timpul pentru o schimbare. Ai incercat singur să depășești situația, dar nu prea ți-a ieșit. Soluția? E momentul să apelezi la un life coach pentru a descoperi împreună în ce direcție îți dorești s-o ia cariera ta.
Dezvoltarea personală în carieră vs plictiseala la birou
Life coach-ul (consilierul de dezvoltare personală) te poate asista atât în dorința ta de a rezolva problema plictiselii la birou, cât și în identificarea celui mai bun parcurs profesional pe care îl poți aborda în viitor. Pentru că ședințele de dezvoltare personală (life coaching) în carieră te pot ajuta să afli răspunsuri și soluții concrete pentru a putea depăși o situație stresantă apărută la locul de muncă, dar și cum să construiești împreună cu life coach-ul un plan de acțiune pentru punerea lor în practică.
Așadar…
Dacă te-ai hotărât să ieși din starea de plictiseală în care te-ai cufundat de ceva timp, iată ce poți să încerci să faci:
- Vezi dacă vreun coleg are nevoie de ajutor pentru terminarea unui proiect
Poate că în timpul ședinței săptămânale ai remarcat că unii colegi au rămas în urmă cu terminarea proiectelor lor. Este momentul să încerci să dai o mână de ajutor. Cu siguranță acest lucru va fi apreciat de ceilalți colegi și poate imaginea ta socială va avea de câștigat.
2. Cere-i șefului să-ți dea o noua sarcină
Fără să menționezi însă că ești plictisit, vorbește cu șeful tău despre posibilitatea de a te implica într-un nou proiect sau de a te alătura unuia în curs de desfășurare. Cu siguranță, dorința ta de implicare voluntară în activitățile companiei/instituției va fi apreciată.
3. Socializează cu colegii de birou
Încearcă acum că ai mai mult timp, să-ți cunoști colegii din alte birouri/departamente. Poți afla astfel informații care să te ajute să ai o nouă perspectivă asupra jobului tău și de ce nu, să te ajute în abordarea lui din alt unghi de vedere.
4. Caută pe net ultimele informații și perspective referitoare la domeniul tău de activitate
Sintetizează-le și vino cu o propunere de proiect în cadrul următoarei ședințe săptămânale. Și știi ce se poate întâmpla, nu? Colegii te vor invidia, iar șefii te vor lauda. Și niste lumini de scenă pe noi din când în când nu strică, de acord?
5. Intră pe intranet pentru a afla ce posibilități de dezvoltare profesională există
Poate descoperi că te mai poți înscrie pe lista cu trainingurile programate pentru angajați. Și astfel îți poți dezvolta noi abilități sau le poți îmbunătăți pe cele existente. Plus că poți cunoaște noi colegi. Sau pe cei pe care doreai să-i cunoști, dar timpul nu ți-a permis până acum acest lucru.
6. Mută-te cu laptopul pe care lucrezi în altă cameră/alt spațiu – indoor sau outdoor
Uneori simpla schimbare a decorului ne poate revitaliza, ne poate furniza o nouă abordare (poate mai creativă) a “cotidianului profesional”.
7. Re-organizează-ți biroul
Știi toate post-it-urile cu “to do-uri” pe care le-ai strâns într-un colț al biroului pentru că nu aveai timp să te ocupi de ele? Încearcă acum să le organizezi și poate, de ce nu, să-ți și planifici acele lucruri pe care le tot amânai (de exemplu, inventarierea realizărilor tale profesionale de până atunci).
8. Oferă-te voluntar pentru coordonarea unei campanii/proiect cu implicații social-umanitare (pentru copii, persoane cu dizabilități, persoane în vârstă etc)
Dacă îți prisosește niște timp, poți încerca să-l dăruiești altora, împreună cu niște lucruri sau fapte mărunte pentru noi, dar care pot fi totul pentru alții.
După ce ai ales soluția care crezi că ți se potrivește cel mai bine, asistat fiind de un life coach elaborezi un plan de acțiune care să-ți faciliteze punerea în practică a soluției alese asftel încât să obții rezultatele dorite de tine în intervalul cel mai scurt de timp.
Dar…
Dacă nu te atrage niciuna dintre sugestiile prezentate mai sus, este posibil să nu te mai atragă deloc jobul pe care-l ai. Și atunci, poți încerca să-ți programezi o sesiune de life coaching pentru a răspunde cât mai sincer la întrebarea “Îmi place ce fac în prezent?” și de a face cea mai bună alegere în ceea ce privește un nou job unde plictiselii să i se interzică accesul.
Te afli și tu în această situație? Programează o sedință de life coaching acum pentru că de multe ori, o viață împlinită pe plan profesional poate aduce schimbări pozitive în toate celelalte laturi ale vieții tale.
Citește mai multe despre life coaching aici.
Cunoști și alți colegi sau prieteni care ar dori să știe cum să acționeze într-o astfel de situație? Dă SHARE sau LIKE acestui articol.
Și nu uita: Keep smiling and live your life at your best!