Life Coaching pentru părinți – IUBIȚI-VĂ COPILUL ÎN FIECARE ZI

Deși în curând “minunea mea” va împlini 10 ani, wallpaper-ul telefonului meu continuă să fie o poză cu ea nou-născută: un permanent reminder pentru mine al momentului sublim din viața mea când mi-am început rolul de mamă! Și deseori, făcând comparație cu realitatea, mă surprind zâmbind laaaarg amintindu-mi zilele acelea și savurând cu poftă prezentul: ce mare și ce extraordinară este acum fetița mea! Și ce mândră sunt în fiecare clipă văzând în ea un amestec – pentru mine perfect – al unui copil și al unei copilării reușite!

Azi e ziua lor…convențional vorbind, pentru că atunci când ai un copil/copii ziua lor este cam în fiecare zi 🙂(o știu și eu și mi-o repetă adesea părinții care vin la ședințele de life coaching). Și astăzi, fiecare părinte încearcă să fie mai atent la nevoile și dorințele copilului/copiilor pentru că este ziua lor! Pentru cei dornici însă să afle cum să facă aceste lucruri în mod frecvent (și nu doar cu o ocazie anume), iată câteva sugestii:

1. Stabiliți anumite zile (poate în weekend sau în vacanță sau în concediu) în care ei sunt șefi 

Permiteți-le lor să stabilească cum va decurge o zi, ce program să aveți! Înarmați-vă cu răbdare, spontaneitate, deschidere și muuultă imaginație!!!

2. Zâmbiți-le fără motiv

Admirați-i făcând ceva grozav sau doar rutina zilnică.

3. Apreciați inițiativele și comportamentele pozitive ale copiilor

De multe ori acestea sunt ignorate sau considerate firești – și acordăm mai multă importanță lucrurilor nefăcute sau făcute greșit/incomplet (“Iar nu ai făcut…”, “Ți-am zis de atâtea ori să nu mai…).

4. Cereți-le permisiunea de a participa la o activitate pe  care o desfășoară 

“Pot să mă joc și eu cu tine?”, “Pare interesant ce faci acolo: pot să particip și eu, te rog?”, “Cum ai făcut asta? Eu nu știu, poți să mă înveți și pe mine, te rog?”

5. Și reciproc: invitați-i să participe la o activitate pe care o faceți de obicei singur/ă

Pot fi activități casnice (pregătirea mesei, a unei rețete) sau activități în grădină, de construcție/bricolaj, alergat, fitness, machiaj etc.

6. Doar ascultați când vorbesc cu voi/vă povestesc 

Uneori suntem presați de timp să facem mai multe treburi deodată, dar povestirile copiilor sunt unice și nu sunt “niște prostii”: sunt importante pentru ei și viața lor …Și dacă vă faceți timp doar să-i ascultați (fără mobil/laptop, televizor sau alte activități casnice făcute în același timp) vor observa acest lucru și s-ar putea să existe și alte dăți viitoare în care să vi le împărtășească singuri, fără a-i “interoga” dumneavoastră…

7. Întrebați-i despre pasiunile și hobby-urile lor 

Poate vor să renunțe la unele și să încerce ceva nou, poate au deja o pasiune nouă despre care nu știați încă.

8. Trimiteți-le mesaje haioase când nu sunteți împreună

Pe lângă veșnicele: “Cum a fost la școală?”, “Ai mâncat, ți-ai făcut temele?” le puteți trimite o poză haioasă, un emoji vesel, stickere, GIF-uri, o glumă nouă ca să nu uite că și noi, părinții, putem fi haioși.

9. Arătați-le gesturi de afecțiune fără motiv 

O îmbrățișare, un pupic, un mângâiat pe păr/ o ciufulire a părului pot fi mici gesturi care să le aminteasca copiilor că îi iubim!

10. Purtați/folosiți un obiect creat de ei pentru dumneavoastră

Și spuneți cu mândrie în jurul vostru că ei sunt autorii: vor fi foarte încântați!

11. Lăsați-le spațiu atunci când o cer 

Să le acordăm momente de timp pentru ei singuri este tot o modalitate prin care le arătăm copiilor că suntem atenți și le înțelegem nevoile.

12. Spuneți-le cât mai des că îi iubiți! 

Ești părinte și vrei să afli mai multe despre cum te pot ajuta ședințele de life coaching pentru părinți?  Programează o sedință de life coaching acum!

Citește mai multe despre life coaching aici.

Cunoști prieteni sau colegi pe care i-ar putea ajuta acest articol? Dă SHARE  sau LIKE. Mulțumesc!

Și nu uita: Keep smiling and live your life at your best!