Life Coachingul în “războiul” CEO – MILENIALII

ETICHETE: , , ,

La începutul verii, un prieten m-a sunat și m-a întrebat dacă mă pot duce să stau de vorbă cu o cunoștință de-a lui, un antreprenor care conduce o afacere mică cu profil IT și unde 90% dintre angajați sunt tineri “d-ăștia, cum le zice acum, mileniali “ 🙂 (n.a. milenialii sau Generația Y sunt tinerii născuți în intervalul 1980 – 2000). Subiectul întâlnirii era următorul: CEO-ul voia să stea de vorbă cu cineva “care se pricepe, cu un coach” despre cum să se înțeleagă cu angajații lui “că sunt mai altfel decât noi” :-). Și pentru că era și foarte ocupat, a apreciat faptul că m-am putut duce la locul faptei (sediul firmei) ca să-i văd în acțiune pe împricinați. Timp de câteva zile, am reușit să stau de vorbă cu toți  despre ce-și doresc ei de la job, carieră și relația cu șeful.

Mai jos sunt câteva afirmații despre așteptările și dorințele celor cu care am discutat. Și despre cum îi putea ajuta Life Coachingul.

Ce spune CEO-ul  despre Mileniali

“V-am zis că tinerii ăștia sunt altfel decât cei de acum câțiva ani. În primul rând, sunt leneși: nu vezi unul că vine înainte de ora 10 a.m. Și apoi, fix cum se termină programul, dau toți năvală să plece. Le este străină ideea de stat peste program pentru că ei au <<viață dupa job>>.”

“Apoi sunt unii care sunt așa ca niște roboți: le dai să facă o sarcină, o fac, dar fără pic de pasiune, o fac bine, dar fără să se vadă plăcerea. Și dacă aduci în discuție o mărire de salariu, nu par deloc încântați. Ce mai, milenialii ăștia sunt nemotivați!”

“Și pentru că stăpânesc foarte bine tehnologia, au senzația că ei sunt buricul pământului, cred că li se cuvine totul. Și vin la mine cu tot felul de pretenții legate de cum să le organizez spațiul de lucru că altfel ei nu pot fi creativi!”

 

Ce își doresc Milenialii de la un job

“Nu înțeleg chestia asta cu ora fixă și cu trezitul cu noaptea în cap. Îmi fac treaba la fel de bine dacă vin la 10 la muncă. Și dacă mi-am terminat treaba, nu văd de ce să nu pot să-mi iau mai multe pauze de cafea sau de relaxare. Adică să fie lucrurile mai flexibile, nene!”

“A venit șeful și mi-a dat de făcut ceva. A doua zi, m-am dus cu rezultatul. După ce s-a mirat că am terminat așa repede, m-a întrebat dacă am vreo problemă, dacă e ceva ce nu-mi convine, că nu par prea încântat de job. M-a întrebat chiar dacă vreau mai mulți bani, dacă banii sunt problema. I-am spus că nu, dar nu simt tot timpul că jobul mă “provoacă”, mă stimulează… și eu asta vreau. De aceea, dacă încep să mă plictisesc, caut alt job; și la fel fac și cu noul job: nu mă stimulează, plec! Nu e tot timpul vorba de bani…”

 

Ce așteptări au Milenialii de la CEO

“Mie îmi place să fac toate lucrurile bine, să am succes. Și d’aia, vreau feedback-uri rapide și permanente. Mi-am facut treaba, vreau să-mi spui dacă am făcut-o bine atunci, nu la evaluarea trimestrială a angajaților.”

“Să mă lase să vin în blugi și-n tricou mereu și nu doar vinerea. Și atunci când ne întâlnim întâmplător la job (pe hol, în parcare, la bucătărie) să fie dispus să-mi răspundă la întrebări și să mă asculte dacă vreau să-i propun ceva; chestia cu “Vorbește cu asistenta mea și fă-ți o programare ca să discutăm” mă scoate din pepeni; mie îmi place să fiu spontan și să pot vorbi liber când vreau și cu cine vreau, fără intermediari…Așa cum face Elon Musk la Tesla cu angajații.” (vezi link http://www.businessinsider.com/tesla-elon-musk-how-to-communicate-2017-8)

“Pentru mine, să ajungi să ai compania ta și nu-știu-câți angajați, înseamnă că ești tare. Și te admir. Și vreau să ajung și eu ca tine, dar nu știu cum, dar aș aprecia dacă mi-ai arăta cum să fac, adică să mă ghidezi un pic. Să-mi mai zici din când în când dacă merg pe drumul bun…”

“Să vă zic o chestie tare care mi s-a întâmplat la alt job: într-o zi m-am dus la șefu’ și i-am zis că, la ultimul proiect la care lucrasem, mi-am dat seama că nu cunoșteam niște chestii și că vreau să-mi găsesc alt job unde să le pot învăța. Și ziua următoare, ce crezi, a venit la mine cu o listă de cursuri unde mă puteam duce să mă perfecționez pe banii companiei și apoi trebuia să mă întorc și să finalizez un proiect nou, mai complicat, unde puteam aplica noile chestii învățate. A fost cel mai tare șef pe care l-am avut până acum!”

“Mie-mi place să gândesc colorat, nu doar alb-negru. Dacă mi-ai dat un proiect și ți l-am făcut bine, dar altfel decât te așteptai tu, păi ce mai vrei?! Am găsit soluția bună? Și-atunci?! Mie nu-mi plac drumurile bătătorite, îmi place să descopar eu unele noi. Și vreau un șef care să fie ok cu asta.”

 

Life Coachingul și Milenialii

Concluzia era clară: la un moment dat, viziunea CEO-ului și abordarea milenialilor nu se mai intersectau; ba chiar, păreau că erau ferme în a nu se întâlni prea curând. Aici poate interveni life coach-ul: încercând să armonizeze ambele abordări pentru acel win-win dorit de ambele părți.

Cum îi poate ajuta un Life Coach pe Mileniali:

 • să decidă când e timpul pentru o promovare și când pentru participarea la cursuri/traininguri de dezvoltare profesională
 • să-și clarifice ce-și doresc de la jobul actual: unde sunt acum și unde vor să ajungă – să împartă obiectivul final în obiective mai mici și să elaboreze un plan de acțiune pentru atingerea lor (cu termene și pași de realizat)
 • să cunoască mai bine cultura organizațională a companiei la care lucrează și să încerce să adere la ea
 • să înțeleagă rolul șefului de a fi disponibil pentru angajați, dar și agenda lui cu întâlniri care nu pot fi amânate și care sunt necesare pentru buna funcționare a companiei
 • să decidă când e timpul să părăsească compania în favoarea unui job mai bun sau dacă cerințele lor sunt  exagerate și e posibil să nu fie acoperite de nici o altă companie
 • să învețe să-și gestioneze banii “cu cap” astfel încât să poată trăi decent  de la un job la altul (știindu-se că uneori acționează impulsiv și renunță la job fără a avea un altul în plan)
 • să dobândească deprinderi noi de interrelaționare cu colegii și sefii
 • să înțeleagă importanța respectării dead-line-urilor și a altor reguli interne pentru buna funcționare a tuturor departamentelor, respectiv a companiei.

Care sunt beneficiile lucrului cu un Life Coach pentru un CEO:

 • o mai buna înțelegere a valorilor milenialilor și asumarea rolului de model pentru angajații tineri (ghidarea acestora în a-și stabili obiective realiste și cum să-și organizeze cât mai eficient munca)
 • însușirea sau dezvoltarea unor abilități noi de comunicare (în afara cadrului formal impus de funcție)
 • regândirea spațiului de lucru pentru mileniali astfel încât aceștia să fie stimulați în a-și exprima neîngrădiți ideile și creativitatea.

 

Și nu știu alții ce cred despre acești tineri, mie una mi-au rămase lipite de sufletul meu de life coach răspunsurile lor referitoare la planurile lor de viață:

“Știți, mi-ar plăcea ca la un moment dat să am firma mea și să ajut și acei tineri care nu au multe posibilități de a-și găsi un serviciu bun…Dacă voi avea succes, și știu că voi avea, mi-ar plăcea să dau și eu ceva înapoi, să ajut și eu cumva…alți tineri.”

“Eu nu vreau să plec din țară. Pentru că îmi iubesc țara asta așa cum e ea. Și aș dori să fac ceva pentru ea, pentru că suntem mulți tineri deștepți…dacă ne-am strânge cât mai mulți și am dezvolta un proiect pentru țara noastră, ar fi cel mai tare lucru…și poate ar veni tineri din alte țări la noi în loc să plecăm noi…n-ar fi tare așa?!”

 

Și cred că nu e rău deloc dacă mulți dintre ei ar gândi la fel…viitorul nostru ar fi pe mâini bune!

 

Citește mai multe despre life coaching aici. 

Cunoști și alți colegi sau prieteni care ar dori să stea de vorbă cu un life coach? Dă SHARE  sau LIKE acestui articol.

Și nu uita: Keep smiling and live your life at your best!