PARENTING – Începe  școala: fă-ți timp pentru copilul tău!

ETICHETE: ,

Știu că ai o listă cu pregătirile necesare începerii școlii de către copilul tău (rechizite, uniformă, încălțăminte, control medical etc.), dar tu-PĂRINTE, cum te pregătești pentru noul an școlar? Poate părea ridicolă această întrebare, dar experiența mea de life coach cu părinți-copii m-a făcut să o pun totuși.

Cum pot ajuta ședințele de life coaching –  Povestea unui părinte ocupat și dorința unui copil

În primăvară am avut un client – o mămică business woman (a se citi foarte ocupată) care a venit cu băiatul ei de nouă ani pentru că în ultimele trei luni acesta evita să socializeze. Era un copil inteligent, cu performanțe școlare mari, dar care brusc nu mai onora invitațiile la zilele de naștere ale colegilor și evita, în general, activitățile sociale cu ceilalți copii care implicau oarecum și prezența părinților. Situația financiară a familiei era foarte bună și…

“Copilului nu-i lipsește nimic. Îl întreb în fiecare seară – atunci când ne vedem- dacă are nevoie de bani sau să-și cumpere diverse lucruri…Deci mă asigur că nu-i lipsește nimic.”

“Doar atât îl intrebați?”

“Mda, nu prea avem timp de discuții. Eu ajung seara târziu, când el se pregătește de culcare sau chiar doarme. Îl mai întreb și de teme, dar știu că e un copil conștiincios și le face singur fără ajutor.”

Am vorbit apoi și cu băiatul. Doar eu cu el, mama așteptând în altă cameră. Nu era foarte dornic să-mi răspundă la întrebări, dar o făcea politicos și detalia la cererea mea răspunsul. Părea că voia să vorbească despre un subiect anume, dar nu reușeam să-mi dau seama care e. Până când m-a întrebat:

“Știu ce înseamnă psiholog. Și am înțeles că și un life coach ajută oamenii. Așa este?”

“Da, este  corect.”

“Atunci, vă rog, mă puteți ajuta și pe mine cu ceva? Știți, în curând vine ziua mea…”

“Păi “La mulți ani atunci!”…

“Daaa, mulțumesc! Așa și…vreau să mă ajutați dumneavoastră și să-i spuneți mamei ce cadou îmi doresc anul acesta. D’abia aștept ziua mea anul acesta și eu…eu am încercat să-i spun mamei ce vreau de mai multe ori, dar nu cred că înțelege…pentru că nici nu mă mai ascultă. Nu vorbim aproape deloc în timpul săptămânii, e ocupată cu serviciul ei…uf!!! Și nici weekend-urile nu prea sunt ale noastre (…)”

“Am înțeles. Și cum vrei să te ajut? Ce trebuie să fac?”

“Să-i spuneți dumneavoastră ce cadou vreau anul acesta de ziua mea: poate pe dumneavoastră vă ascultă!”

Și apoi am stat de vorbă din nou, toți trei.

“Știți, băiatul dumneavoastră m-a rugat să-l ajut cu ceva: și anume să vă rog să-l ascultați cu mare atenție pentru că vrea să vă spună ce cadou își dorește de ziua lui… care se apropie. Și se pare că abia așteaptă să vină ziua lui!”

“A, păi nici nu e nevoie. Deja i-am pregătit cadoul: am dat comandă pe net! Cred că va fi foarte încântat pentru că este cea mai nouă generație…”

“Cred că își dorește de fapt altceva…Vă va spune el singur. Trebuie doar să-l ascultați cu atenție!”

“Mami, de ziua mea eu nu vreau să-mi mai iei niciun cadou. Cadoul meu vreau să fii tu! Vreau să stai cu mine o oră întreagă și să vorbim, să ne jucăm… dar fără să răspunzi la telefon sau la mesaje… sau să stai cu laptopul în brațe. Vreau să mă ții pe mine în brațe! Și să vorbim despre orice vrei tu: în afară de teme și bani!”

E inutil să vă mai spun ce a urmat. Șocul inițial al mamei s-a transformat treptat într-un plânset continuu timp de multe minute bune; ținându-și în tot acest timp băiatul în brațe.

Ne-am mai întâlnit ulterior de câteva ori, dar fără baiat: acesta își revenise, acum mama venea ea la ședințe pentru a învăța cum să-și gestioneze mai bine agenda pentru a avea timp și de copilul ei.

Life coaching pentru părinți

Deci, începe școala: tu-părinte ești pregătit? Nu uita să-ți faci timp în fiecare zi pentru copilul tău și pune-i pe lângă banala întrebare “Cum a fost la școală azi?” și alte întrebări care pot da naștere unui dialog reciproc constructiv: “Cine/ce te-a făcut bucuros astăzi?”, “Care a fost partea preferată a zilei?”, “Ce ai vrea să nu se fi întâmplat astăzi?”, “Ce ai vrea să se repete și mâine?” etc… Și dacă-ți permite (în funcție de vârsta copilului), n-ar strica nici să-l mai ții în brațe din când în când! Cu siguranță gestul tău și timpul petrecut împreună (cu gadget-urile puse pe silence/OFF) îl vor face fericit!

Uneori uităm (cum) să fim părinți…Dacă simți că ai nevoie de un sprijin sau poate doar de o discuție unde să-ți reverși toate ofurile, dă-mi de știre: poate te pot ajuta să devii din nou cel mai cool părinte!

 

Citește mai multe despre life coaching aici. 

Cunoști părinți care ar dori să stea de vorbă cu un life coach? Dă SHARE  sau LIKE acestui articol.

Și nu uita: Keep smiling and live your life at your best!