Relația de cuplu – “Nu-mi spune mie un străin cum să-mi văd de căsnicia mea!”

ETICHETE: , ,

“Sunt singură! Și doare rău, rău de tot!”. Cam despre asta este vorba în multe sedințe de life coaching. Sună dramatic, doborâtor. Mai ales acum, mai ales în aceste zile pline de ne-împreună…Par a fi vorbele unei persoane singure în sensul lipsei unei relații de cuplu. Nicidecum, sunt vorbele unei soții și mame a trei copii, dărâmată de o căsnicie deloc asumată, deloc partenerială!

Un secret al life coachingului autentic: câștigarea încrederii 

O văd de când intră pe ușă: este șovăielnică, pare că se îndoiește în utimul moment că întâlnirea noastră îi poate fi de folos. Nu știu dacă zâmbetul meu (sau altceva), a convins-o să nu mai frământe geanta în mâini și să se așeze, cert este că a făcut-o căutându-mi privirea pentru a-și confirma decizia de a rămâne.

I-am admirat bluza și am întrebat-o dacă își mai amintește de unde o are…Părea încurcată de întrebarea mea pe care, era clar, nu o aștepta. Am continuat small-talk-ul câteva minute agățându-mă de răspunsurile ei pentru a purta o discuție menită să relaxeze atmosfera și să ușureze “deschiderea” către dialogul de coaching.

Pentru că life coaching-ul nu înseamnă “așa trebuie” sau “așa nu e bine”

Când am văzut-o că nu mai este atât de încordată, am rugat-o să-mi împărtășească motivele întâlnirii noastre profesionale. Apoi i-am pus întrebarea: “Și dumneavoastră ce vă doriți?” Pentru că aceasta este întrebarea care face diferența între a-l asculta cu adevărat pe celălalt și în a-l sprijini să-și atingă obiectivul LUI fără vreo judecată morală. În aceeași situație, dorințele clienților au fost diferite: 

“Cum să fac să nu mă mai doară pentru că el nu se va schimba și nici eu nu pot ieși din acest mariaj.” 

sau

“El a zis că nu știe cum să facă altfel, dar este dispus să încerce, numai că are nevoie de ajutor.” 

Și din acest punct, al nevoii reale a clientului demersul de coaching evoluează diferit. 

Par atât de “se înțelege de la sine” cele afirmate mai sus, că ar putea suna redundant. Așa am crezut și eu și de aceea am fost neplăcut surprinsă să aflu (de la clienți) că există încă colegi de-ai mei coachi care încă nu asociază procesul de coaching cu “ne-datul-de-sfaturi” (“Așa trebuie să faceți ca să vă fie bine, ascultați-mă pe mine că d’aia ați venit!”) și ne-judecata clientului (“Păi nu așa, ați procedat greșit până acum!”). Știu că este greu mai ales că acum este la modă să ne pricepem toți la toate! Dar sfaturile și judecata morală sunt apanajul apropiaților noștri: noi, ca specialiști în lucrul direct cu oamenii (și neavând boluri magice în care să citim) trebuie să avem decența (a se citi conduita profesională) în a nu ne erija în critici ai vieților clienților noștri: doar ascultăm activ și nu judecăm!

“Nu-mi spune mie un străin cum să-mi văd de căsnicia mea!”

Și așa evităm clasicul refuz al clienților de a căuta ajutor pentru că “nu-mi spune mie un străin cum să-mi văd de căsnicia mea!” Corect! NU, nu-ți spune! Life coach-ul doar te ajută să descoperi singur (sau în doi în cazul cuplurilor) calea pe care vrei să mergi de acum înainte ca să-ți fie mai bine. Fără să aibă soluția în buzunar; doar niște întrebări meșteșugite care să te facă să o descoperi chiar tu. Pentru că TU știi cel mai bine de ce ai nevoie! Convinge-te! Programează o ședință gratuită online sau face-to-face!

Te afli și tu în această situație? Programează o sedință de life coaching acum – și mariajul tău merită să fie unul fericit!

Citește mai multe despre life coaching aici.

Cunoști prieteni sau colegi pe care i-ar putea ajuta acest articol? Dă SHARE  sau LIKE. Mulțumesc!

Și nu uita: Keep smiling and live your life at your best!