Sărbătorile de iarnă – bucurie sau stres?

ETICHETE: ,

Gata, mai e puțin și se termină și anul acesta. Începe numărătoarea inversă până la Crăciun și Anul Nou. Tu ce gândești acum? Esti genul:

“Iar vin Sărbătorile! Uhuuu! Abia aștept! Nu mă mai intereseaza nimic…e perioada mea favorită din tot anul!!!”

sau mai degrabă zici:

“O, Dumnezeule! Iar începe nebunia cu Sărbătorile de iarnă! De-ar trece mai repede! Sunt atâtea de facut și așa puțin timp…Mă termină agitația, aglomerația, mulțimea de liste “to do”, grămada de oameni pe care trebuie să o mulțumești cu cadouri și vizitele care nu se mai termină… Și niciodată, dar niciodată nu apuc să mă odihnesc și eu puțin zilele astea. Poate reușesc la anu’ să-mi trag o delegație pe Lună în perioada asta stresantă a anului…”.

Adică esti genul încântat sau genul stresat din cale-afară de Sărbători? Daca esti fan Sărbatori, îți urez și eu să te simți cât mai bine și să savurezi fiecare clipă de magie alături de știi tu cine…

Daca stresul e cuvântul de ordine pentru tine acum, atunci citește ce scriu mai jos, pentru tine este acest articol. Uite ce să faci ca să fii un pic mai puțin stresat și să te bucuri și tu de aceste zile minunate. Gândește-te ce fel de Sărbători îți dorești să ai și apoi, pregătește-te DOAR în funcție de dorințele tale. Pentru că nu poți să le faci pe toate acum și nici nu poți să îi mulțumești pe toți. Așa că ignoră-i pe cei perfecți care reușesc să le facă pe toate; poate că au început mai devreme pregătirile sau poate au niște ajutoare de care tu nu știi.

Gândește-te la tine și la ce e important pentru tine. Învață să spui: “NU trebuie să fac asta acum, ci doar atât.” Fii, pe cât poți, stăpânul Sărbătorilor tale, cel puțin anul acesta. Învață să-ți gestionezi timpul și să-ți prioritizezi activitățile în funcție de cum – unde – cu cine vrei să-ți petreci Sărbatorile, nimic mai mult. Pentru că în final nu vrei să adormi în scaun în toiul petrecerii visând “to do-uri “ nebifate de pe nesfârșitele si stresantele liste de Sărbatori.

Așadar:

    • Dacă îți dorești niște Sărbători de iarnă petrecute în mijlocul familiei: concentrează-te atunci pe ideea petrecerii unui timp de calitate în cea mai frumoasă atmosferă, alături de oameni dragi, necompetitivi și care te încarcă cu o autentică bucurie! Fii fericit că ai o familie alături de care să sărbătorești și adu-ți cu tine și pijamaua cu Moș Crăciun pentru o relaxare deplină!
    • Dacă îți planifici să te distrezi la un restaurant, atunci uită de agitația casnică, de spălat, șters, curățat, făcut de mâncare ….și concentrează-te pe cât de bine vrei să arăți în seara aceea; programează-ți din timp o ședință la salonul de cosmetică și o sesiune de shopping pentru o ținută pe măsură!
    • Dacă vrei să stai acasă cu copiii, atunci da, poți să acorzi timp treburilor gospodărești. Dar nu uita să pui la muncă și micile ajutoare și împarte sarcinile într-un mod amuzant (poți folosi o șosetă de la Moș Niculae sau pălăria de vrăjitoare de la Halloween pentru extragerea sarcinilor). Nu uita că pentru copii aceaste zile listasunt pline de magie și dăruiește-le cât de mult timp poți pentru a vă bucura împreună de miracolul acestor zile: începeți cu o săptămână mai devreme decorarea casei și alocă mai mult timp împodobirii bradului alături de ei. Creați-vă propriile tradiții familiale și fiți pregătiți cu o grămadă de jocuri pe care le puteți juca acum. Și nu uita: copiii apreciază mai mult faptul că îi ajuți să decupeze un om de zăpadă sau să facă niște ghirlande pentru brădut decât treaba cu ștersul prafului, spălatul de perdele sau alte “urgențe casnice de Sărbători”…(citește mai mult aici)
    • Dacă în schimb, ai invitat la tine câțiva prieteni, asigură-te că ai o casă primitoare. Planifică-ți din timp sarcinile legate de ordine și curățenie și nu uita să verifici dacă ai suficiente scaune sau perne pe care să se așeze invitații, eventual suficienți papuci, șosete sau căciulițe cu oameni de zăpadă, Moși Crăciuni, reni și alte simboluri de iarnă cu care să-ți “decorezi” musafirii. De partea cu mâncarea, lasă-i pe invitați să se ocupe; tu poți să coordonezi meniul și apoi să spui fiecăruia cu ce să contribuie.

Da, știu, mai sunt și cadourile pe care trebuie să le cumperi indiferent unde te duci. Dacă nu vrei dureri de cap, altele decât cele legate de rolul tău de Moș Crăciun :-), atunci poți încerca anul acesta să dăruiești doar bilete la spectacole sau vouchere – cu activități sau bani de cheltuit, pe principiul că “M-am gândit că poate nu te-am nimerit anul trecut cu cadoul. Tu știi cel mai bine de ce ai nevoie, așa că poți să-ți iei singur ce-ți place”. Bifat!

Concluzia: nu ești nici Wonder Woman, nici Superman…Nu trebuie să faci cadouri perfecte, nu trebuie să ai casa perfectă, nu trebuie să te îngropi în bucătărie ca să-ți iasă mâncărurile perfecte. Familia și prietenii te vor pe tine alături de ei, pe tine nu stresat, ci dornic să petreceți împreună niște clipe minunate. Pentru că Sărbatorile de iarnă înseamnă mai ales bucurie, familie, prieteni, Moș Crăciun, sarmale, piftie, cozonac și șampanie…Și muuuultăăă energie ca să te bucuri de toate acestea, așa că nu o risipi pe lucruri făcute perfect de pe o listă fooarteee lungăăăă…La urma urmei, TU contezi și meriți să te bucuri din plin de magia acestor zile de sărbătoare…

Merry Smiling Holidays!