Carieră și relații profesionale

ETICHETE: , , ,

Life Coaching în Carieră și Relații Profesionale

Toată lumea își dorește un serviciu …

“…unde să fac ce-mi place”

“…care să mă stimuleze în permanență”

“…unde să fiu apreciat și recompensat pentru performanțele mele”

“…unde să câștig bine”

“…care-mi permite să am un program flexibil”

“…unde să pot lucra singur/în echipă”

Adică toți ne dorim un job pentru care merită să ne trezim în fiecare zi (vs “Iar trebuie să mă duc și azi la muncă!”). Unii îl avem, alții încă îl căutăm; alții ne complacem în jobul actual deși nu este pe placul nostru din diverse motive.

Life coachingul te poate ajuta în evaluarea parcursului profesional actual pentru a răspunde cât mai sincer la întrebarea:

“Îmi place ce fac în prezent?”

Și în funcție de răspunsul obținut, life coach-ul te poate asista în stabilirea obiectivelor legate de evoluția profesională și în elaborarea unui plan de acțiune pentru a putea ajunge acolo unde îți dorești, în intervalul de timp stabilit.

Life coach-ul te poate ghida în găsirea răspunsurilor autentice la întrebări de genul:

  •  Cum ți se pare serviciul actual?
  •  Crezi că există o altă slujbă mai bună pentru tine?
  •  Care sunt obiectivele tale profesionale pe term scurt și lung?
  •  Îți dorești să te specializezi în profesia actuală sau îți dorești o altă carieră?
  •  Crezi ca ți-ai atins întregul potențial profesional? Îți dorești să evoluezi? Îți dorești să promovezi?
  •  Cât de echilibrată este viața ta în ceea ce privește profesia vs viața de familie?

Se întâmplă uneori să nu știm ce ne dorim să facem în viață. Fie că suntem la început de drum (absolvent de liceu sau de facultate), fie că am schimbat mai multe joburi și tot nu l-am găsit pe cel dorit, viața noastră e bulversată de stresanta afirmație “Habar n-am ce vreau să fac.” Și de aici, loteria “încercare – eroare” – adică  ”Ia să văd, oare mi-ar plăcea să fac asta?”

Și uite-așa, pierdem timp și adunăm stres făcând ceva ce nu se mulează pe abilitățile și valorile noastre de viață. Programarea unor sedințe cu un life coach, te poate elibera de incertitudinea lui “habar n-am” prin descoperirea abilităților care susținute de cunoștințele necesare te pot ghida către identificarea domeniilor spre care te poți îndrepta din punct de vedere profesional.

Și deși nu pare evident, life coachingul poate fi răspunsul și la întrebarea “De ce să apelez la un consilier de dezvoltare personală? Eu am deja un job…”. Dacă ai deja un job care te mulțumește, felicitări; și încearcă să exploatezi cât poți de mult acest beneficiu. Dar te-ai întrebat vreodată dacă ești pregătit să faci față cerințelor din ce în ce mai mari pe care le-ar putea avea angajatorul actual? Știi cum să te up-datezi ca să-ți poți păstra jobul cât mai mult timp? Sau poate că peste câțiva ani vei dori să faci altceva. Ți-ai făcut un plan al evoluției tale profesionale pentru următorii ani? Life coach-ul te poate ajuta în elaborarea unui astfel de plan generator de satisfacții profesionale în prezent și în viitor.

Chiar dacă îți cauți un loc de muncă sau dacă te gândești unde îți dorești să ajungi din punct de vedere al carierei peste câțiva ani, dezvoltarea personală facilitează  câștigarea încrederii în forțele proprii și astfel, abordarea pozitivă a acestui demers. Și de multe ori, o viață împlinită pe plan profesional poate aduce schimbări pozitive în toate celelalte laturi ale vieții tale.